September 25 2015

With a floor as beautiful as the chevron-patterned dark hardwood one in this recently renovated classic apartment, the re-imagining designers’ main job is to try to not ruin it or its harmonizing and stylish effect.
In the case of the Strasbourg, France-based private apartment in question, the other defining features are the gorgeous fourth-floor corner location with the large windows, and the elegant cast-iron railings.

Luckily, design team Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis, Rokas Kontvainis of YCL Studio knew how to leave these elements alone. Not only did they preserve them, they also emphasized them.

The gorgeous ceiling moldings, classic crystal chandeliers, the smart placing of a few ornate wall sconces, and the overall white and cool grey colouring draw attention to and highlight these time-tested features.

The five-room apartment is 114 square meters (1,227 sq.ft.) in size but it looks significantly larger because there are no tight nooks or dark corners, no hidden areas and no unnecessary doors.

The design team made one substantial – and extremely appealing - change in the original room division by creating a massive, white bath room/spa with its own windows, seating area and seemingly endless space. This alone upgrades the apartment to a totally new level.

Located in the Alsace region of North-eastern France, Strasbourg is the home of the European Parliament with more than its share of gorgeous apartments and residences.

Combining traditional and new as smartly as the YCL team has done is a perfect fit for the cool set of the town.

Based in the capital Lithuania, Vilnius, with its neoclassical and Gothic architectural highlights, the YCL team brought to the project not just a fine sense of new and modern, balance and scale, but, more important, a confident sensibility toward what must stay and what must go. - Tuija Seipell.



August 30 2015

We are excited to announce that CJ Hendry is working on another super-cool, exclusive series of hand-drawn images: The Alphabet!

Never one to take the easy way out, she has chosen to draw shiny, metallic helium balloons.

Drawing anything with just a pen is tough enough - impossible formost of us - but to draw massive photographic images of reflective 3D objects is incredible!

But in her typical low-key fashion, CJ Hendry says she decided to create the alphabet series from a set of shiny balloons because she "just likes the mirror effect and the reflection of the balloons, but mostly because it's just fun!"

Only one image of each letter will be available plus two special characters: $ (dollar sign) and & (ampersand).
She has just started drawing the images and half of them are already sold! If you are interested, contact us;
Framed size: 90cm x 90cm.

Share It:  


August 26 2015

We hesitate to use words such as charming or sweet here as they might imply excessive cuteness, but the recently completed tiny chapel on Cyprus does have a welcoming, approachable appearance that made us contemplate tiny, cozy spaces.

However, we were also immediately aware that this is sanctuary, not some dwelling for friendly trolls.
We were also drawn to reflect on visits to small Greek mountain villages where tiny white churches cling to seemingly inaccessible cliffs.

And glancing inside and seeing the gorgeous hanging lighting fixtures, we remembered our visits to stalactite caves on several Greek Islands.

Cyprus-based, 35-year architect Michail Georgiou, with collaborator Theresa Kwok, has created this 56 square-meter (602 sq.ft.) gem of a Greek Orthodox chapel using an experimental building technique.
The light-weight structure consists of a steel frame and a thin ferrocement shell.

The 5.5-meter (18-foot) high doorway adds a sense of welcome and transparency, as one can see through the structure that from this angle appears as if it were just a dome of a temporary structure.

We are always excited by thoughtful design that manages to combine the traditional and the contemporary techniques and languages. This is right up Georgiou’s ally as he holds a MSc in Adaptive Architecture and Computation from the Bartlett and a MArch from the NTUA.

In addition to being a practicing architect with both residential and public projects, he also lectures on Computational Design and Fabrication at the Department of Architecture in the University of Nicosia (Cyprus). We expect to see more innovative work from him. - Tuija Seipell.

Photography by Charis Solomou

Share It:  


August 18 2015

We had forgotten how beautiful grey concrete can be until we saw what Ezequiel Farca had done with a 1970s residence in Mexico City.

At the same time, we were also reminded of how much we love Farca’s elegant work in general.

To start with, the Barrancas House in Mexico City had a lot going for it before Farca came along.

It is located on a sloped property so that the four levels of the house, from basement all the way to the top, or second, floor, are all in fact on ground level.

In addition, the site overlooks a great wooded area with grown trees and greenery. The house had good bones that Farca and team members Cristina Grappin and Fernanda de la Mora preserved and then took to a new level of cool, modern comfort.

The 720 square-meter (7,750 sq ft) house is a family residence. Keeping that in mind Farca maximized the exposure to the views and daylight by opening up the rooms with floor to ceiling windows overlooking the woods. He also knocked down interior walls and replaced some with sliding screens and hidden doors and providing bay windows that open fully . All of these give the family members the option of creating specific spaces for their changing needs.

Much of the furniture was also custom-designed by Farca’s team for the Barrancas residence.

The new luxury amenities of the house now include a home theater, a wine cellar, a gym and two large terraces. Our favourite luxury features are the chic  long pool on the topmost level and the skillful use of greenery both inside the residence and outside in the new garden.

The landscape was designed with plants that adjust to the local climate, with green roof and green walls, it also has a solar energy system and a automatized water saving system.

Marble, stone and wood dominate the interior, with earthy tones and neutral colours throughout. The interior flows seamlessly together with the exterior  and all of that gives the sensation of expanded, unblocked freedom.

Ezequiel Farca and his team have achieved that tough-to-define and even tougher to accomplish harmony where the old and new coexist, where the exterior and interior belong together and where the meticulous design work does not honk its own horn but instead, stays stylishly in the background where it belongs. - Tuija Seipell.

Photography: Jaime Navarro, Roland Halbe



August 12 2015

We have encountered dramatic, elegant and inviting yoga studios, spas and salons, but this is the first time that we’d like to include a boxing center on that same list.
In Taipei, Taiwan, local designer and principal of MW Design, Michelle Wei, has conjured up a dramatic environment for Boxing+ Wellness Center.

Located on the basement level of an industrial building, the entire space of 562 square-meters (6,050 sq.ft or 170 Taiwanese Ping) has an aura of dark strength without being boring or off-putting in a predictable over-masculine way.

Instead of the stereotypical solutions of lots of black fake leather, neon lights, tile, metal and functional but unimaginative showers, lockers and common areas, Wei has used environmentally friendly plywood, metal mesh, black iron, and recycled timber to create a sense of low-key elegance.

The interior design supports the goal of Boxing+ to be a comfortable space that suits both male and female guests of all ages who wish to learn and enjoy boxing.

The shoe lockers located under the entrance staircase are made of recycled timber, and wood paneling is used in the reception desk and several other feature areas as warm accents.
The shower rooms’ gray floral tiles and light gray marble countertops add a feeling of luxury and pampering for the guests after their vigorous exercise.

With the help of Chubic Lighting, Wei has also incorporated dramatic lighting in many areas. The main lockers have grey doors and each has its own spotlight for both exclusivity and a bit of stage-show drama.
During match nights, multi-color lights focus on the ring producing a professional-like experience for the audience and the boxers. Tuija Seipell

Photography by Figure x Lee Kuo-Min Studio


Share It:  


August 11 2015

Mesmerizing, intriguing, stunning, elegant. We could not stop staring at this enchanting photographic image of a bubble by Mathieu Missiaen and so we had to have it.

The image is called “Bubble” but we keep seeing all sorts of strange worlds in it. This piece has all the hallmarks of an eye-catching conversation piece. It does stand out. It will be noticed in whatever space you’ll hang it.

In addition, it has a hypnotizing effect. In its enigmatic core there appears to be an explanation. If you just look at it long enough, you will solve the puzzle. You will figure it out. You will see something in it. You will know how it was created.

And yet, you don’t really want to know.

We are usually pretty tough on facts. We want to know the details, but in this case, we do not want to know. It would break the spell. We just want to stare.

Buy it online here

Share It:  
More Art
Tags: Art


August 9 2015

For more than a decade, shared offices have been an option for business in most larger cities around the world. Creating and renting out such premises is a highly competed business and success is not guaranteed.
The necessary ingredients include a fine balance of location-appropriate sizing, pricing and design, a customizable set of services and facilities, and of course a favourable location.

We’ve seen both boring and inspiring examples. Some of them are not much more than bland office pens or chairs and desks for rent. Some are too casual and communal, or veering too far toward the creative-businesses-having-fun-together variety.
Not everyone who wants a shared office environment is looking for constant interaction, open-concept layouts or the minimum of luxury.

Elegance, privacy and high-end design are also on the must-have-list of many potential tenants of such spaces.
All of these less-frequently-seen attributes have come together in Paramount by The Office Space, a cool retrofit of the 1940s Paramount Pictures building at 80 Commonwealth Street in Surry Hills, Sydney, Australia.

The Office Space founders Boris and Naomi Tosic are veterans of the shared office game in Sydney. Boris Tosic’s high-end office fit-out firm, Elan Construct, was in charge of building and joinery in this project.
To transform the heritage-listed landmark Art Deco building into a 22-suite luxury office space taking up the total of almost 300 square meters (3,230 Sq.ft.) , the Tosics engaged global architecture, design and consulting firm Woods Bagot.

Woods Bagot principal, Domenic Alvaro, who with Todd Hammond formed the Woods Bagot project team, says that the concept and harmony come from “ … creating a simultaneously functional and aesthetically beautiful experience in every detail.”
Mid-century modernist vibes are strong in the space. American Cherry and oak panelling is curved to echo the building’s exterior and to form visually soft divisions.

Additional materials - limestone, marble, goat-hair carpet – are used in features customized for the project.
A three-dimensional ceiling of timber and brass ties it all together, as period-appropriate lighting by Light Practice.
Brass and leather accents and mid-century pieces from Molteni Co and Walter Knoll are perfect with the BassamFellows hand-crafted furniture and select pieces from Australian AB Projects’ inaugural collection

The overall effect is akin to a boutique hotel where the rooms are in fact offices and work spaces.
We suspect that this trend will be strong in globally the near future as more and more successful professional individuals and businesses are looking for workspace to align with their style and brand. - Tuija Seipell.


August 4 2015

A confident black margin drawn on a crisp sheet of pristine, white paper anchors everything on that sheet and divides it decisively into sections. But it leaves everything else free and open; to be decided later, to be filled in - perhaps in writing or with drawings or other media.

That same feeling of order and balance - and also of rejuvenating freedom - permeates this Olivier Dwek-designed residence on the island of Zante. Zante, also known as Zakynthos, is one of the Ionian Islands that also include Kefalonia, Ithaca, Corfu and Paxi along the western coastline of central Greece.

The elegant dwelling sits confidently on the ocean-side ledge of the island, overlooking the neighbouring island of Kefalonia (or Cephalonia).

The British-born, Brussels-based, 45-year-old architect Dwek is a master of the pure, clean line.

In the Zante residence, the first level includes an entrance hall, outdoor dining room, kitchen, living room, patio, swimming pool, terraces and a bedroom. The large master bedroom is located on the second level.
All windows look over the steep hillside and face the beautiful vista of Kefalonia.

There is so much we love about this project. Obviously we are drawn to the elegant minimalist white-and-black scheme, the efficient, open floor plan, the overall openness, the refined proportions, and the complete lack of gimmicks or unnecessary enhancements.

And we always love a structure that leaves room to breathe, see, hear and experience the surroundings.

But in this particular house, our favourite feature is the black margin. We see them in the frames for the windows and sliding doors, the edges of marble counter tops, the play of light and shadow on the white surfaces.

These margins border and outline the life inside and outside, and they define the scenery and direct the viewer to the incredible surrounding beauty. - Tuija Seipell.



July 20 2015

We love design, architecture and art that exudes confidence, strength, character and drama. We love pieces that make a bold statement; that can stand alone.

Unsurprisingly, we’ve fallen for the photography work of the multi-talented American Sarah McColgan.

We have now commissioned her to create a series of photo portraits of horses exclusively for The Cool Hunter, and we are happy to introduce the first one of the series here.

The strength, stillness and sheer power of the black-and-white portrait is iconic. There is no way one can ignore this in a room.

Numerous other prestigious brands and publications have recognized Sarah McColgan’s talent. Her work has appeared, for example, in Marie Claire, Harper’s Bazaar, Rolling Stone and In Style.

And brands, including NFL, Pepsi and Pantene have also used her images in their campaigns.

She has also worked with many stars, including Heidi Klum, Beyonce, Kelly Ripa, Sheryl Crow, Mary J Blige and Bruce Springsteen.

Purchase here


Share It:  
More Art
Tags: Art

July 15 2015

We have opened The Cool Hunter Store – our antidote to boring shopping experiences - this past weekend in the Prahan neighbourhood of Melbourne.

The Cool Hunter Store
142 Commercial Road
Prahran Vic 3181


Monday to Friday - 11am - 6pm
Saturday - 10am - 4pm
Sunday - Closed
[email protected]
P: 1300 739 661

We have created pop-up shops and galleries before, but this one will be a bit longer-term. How long, you ask. We have no idea. We will work it as long as it is interesting to our guests and to us.

(Our window display features The Horse photograph by Sarah McColgan)

The Cool Hunter Store is part art gallery and part shop, but everything is sourced by The Cool Hunter, and everything is for sale. Art, lights, books, gourmet foods, fashion accessories and so on.

We will keep everything fresh and exclusive, and the selection will change regularly so that visiting the store is interesting each time, and there are always goods here that you can’t find anywhere else.

As shopping has become more and more boring, with mind-numbing sameness across airports, high streets, shopping centres and brands, there seems little point in getting excited about a new store. So we know the bar is high.

But we also know that the sameness is the result of brands, stores and managers choosing to be followers rather than leaders. It is so much easier to produce and sell the same colours, styles, hem lengths, materials and products as everybody else. They all go to the same trade shows, same fashion shows, same predictable sources – so is it any wonder that the result is dull and boring?

Living room space created by stylist Steve Cordony
The wall panels are by 3D Wall Panels which we also used for the CJ Hendry space at our Art Hunter event in Sydney over a year ago.

Our approach is different, and far more time-consuming, but we are trying to un-bore ourselves here, too. We hope that as a result, we will be able to offer our guests a worthwhile experience in return.

And, as always, we used Natalie Longheon from Just Add Cream, our go-to girl to create our space. Time after time, she has executed everything from start to finish perfectly. We can trust her completely which is why we use her constantly. She always delivers.

We plan to use the 260 square-meter space also for client product activations, events, launches and whatever else interests us.

LED infinity mirror artwork by American artist Peter Gronquist, available exclusively at TCH gallery store.

Flowers by Melbourne's most iconic florist - The Studio by Fleur.

The Cool Box – our version of a cool, customized luxury gift “hamper” - will be launching in a few months. We are currently perfecting the packaging for it.

Our amazing floors by George Feathers
Paint by Taubmans
Production and Build by Moth Design

Anthony Gargasz Metallic Head

A large CJ Hendry drawing of a Giorgio Armani shopping bag was sold just a few hours prior to opening to a customer in Vancouver.

LED infinity mirror of policeman by Peter Gronquist.

Photographed by Sam Bisso