Offices

October 3 2013

Our fascination with cool offices continues. This time, we are attracted to a Victorian building in Dublin.



This past June, after only six months of elaborate reconstruction and renovation, global insurance firm XL Group plc moved into one of the most prestigious addresses in Dublin, Ireland.



The former private club building at Number 8 St. Stephen’s Green is a protected structure, which made the job of RKD Architects that much more challenging.



RKD’s not-so-easy task was to respect the original building and its later reiterations, while making sure XL Group’s staff and management had all the tools and comforts of a modern office.



The building dates back to 1792 when it was constructed as an imposing, five-bay, four-storeys- over-basement residence for Lord Mountgarrat. From 1847 to 2003, it was owned by the Hibernian United Services Club and operated as a private club.


 
After the 6.5 million Euro (about $8.2 mil. US) renovation, the grand scale, elegance and drama of a private gentlemen’s club are still intact, and the unseemly practicalities of air conditioning, IT and plumbing are discreetly and stylishly hidden behind cabinetry and other structures.


 
Reinforcing and restoring the best parts of the building has left, for example, the grand Portland-stone staircase as the central eye-catcher at the entrance, and given the staff and clients an impressive environment that demands attention.


 
We love the ceilings, the exposed brick, and the mirrors and subtle insertions of colour in the modern offices.


 
In even the most updated of the spaces, there is some aspect that reminds of the past and shows off the peculiarities of the grand, old building. - Tuija Seipell.


 

Share It:  




Offices

September 30 2013

If only we had a spare historic Barchessa in Italy and an extra million lying about, we, too, would build an office and showroom, just like fashion house Rubens Luciano’s in Villa Gritti, Stra, near Venice.



We’ve covered many a gorgeous office over the years in our quest for the world’s coolest offices, and although many of them a grand in scale and lavish in budget, each one has ideas just waiting for any of us to emulate in our own, perhaps more modest, surroundings.

In the case of the Rubens Luciano office architect Simone Micheli mastered several copy-worthy feats: The use of natural light and glass to create the feeling of openness; the combination of old and new in a way that is not pretentious; and the exquisite attention to detail.



Several of Micheli’s other hallmarks are also visible in this project: smooth, flowing lines; shiny, seamless surfaces; rounded edges; and organic-looking, bulbous shapes. We also love the meticulous detailing and the minimalist, clean overall look.



The four-year-long renovation collaboration between Simone Micheli and his friends, fashion-house founders Rubens and Luciano, was unveiled at a great party on September 1, a date that also marked the 49th birthday of the architect. - Tuija Seipell.

Share It:  

Stores

September 19 2013

The work of Paris-based Matali Crasset always makes us smile. Her ability to take something basic and make it appear fun and fresh is unparalleled. More remarkable is her ability to do this while avoiding the gummy-coloured slide that so easily leads to overly cute, fake and just plain childish.


 
Including just enough colour to pop, adding just enough quirky shapes to make a point, and leaving everything else out, makes this little university grocery shop a delight.


 
Mini M grocery is a neighborhood grocery store at the Toulouse University where the student services organization is working to improving the options and accessibility of various food service alternatives from eat-in and take-out to grocery stores.



This colourful market is designed to stand out from the concrete buildings that surround it. Its overall feel is positive and fun; it is a market-stall-like casual shop, clearly different from the typical, boring convenience stores and corner stores elsewhere in the city.


 
Crasset worked on this project with graphic designers from Praline and branding specialists of Terres Nuages. - Tuija Seipell

Share It:  


Events

September 17 2013



With our fascination with both minimalism and colour, we’ve kept an eye on Emmanuelle Moureaux, the French-born and Tokyo-based architect famous for her use of candy-hued colours in many of her projects.



Since 2003, she’s run her own Architecture and design firm in Tokyo.



Her solo exhibition, “100 Colours” is currently on at the Shinjuku Mitsui Bldg., 55 Square, Tokyo, as part of the Shinjuku Creators Festa 2013.



For many years, Moreaux has explored the use of colour and the use of the traditional Japanese paper screens as dividers. Many of her projects in retail, hospitality and public spaces express some combination of the two, using colourful screens as dividers and using colour as a space maker. - Tuija Seipell.

See also The Power of Colour

Share It:  
Art

September 16 2013

Filmed at sunrise on the 57th floor of 4WTC in lower Manhattan, this short film captures an extraordinary and moving performance of Christopher Wheeldon's After the Rain. It is a testament to the resilience of the human spirit, and a tribute to the future of the city that New York City Ballet calls home. Beautifully shot.

MUSIC
Spiegel Im Spiegel by Arvo Part

CHOREOGRAPHY
After the Rain by Christopher Wheeldon

DANCERS
Maria Kowroski
Ask la Cour

VIDEO
Directed by Davi Russo

 

Share It:  

Food

September 13 2013

Romita Comedor is a restaurant that is less than two years old yet it has the ambience of a well-loved, casual tradition.



The interior touches - the use of wood and tile, the wood furnishings, the many plants and various surface treatments - all seem to belong here, and they seem to have belonged for a long time. Nice vintage-chic patina that also looks fresh and modern – not easy to achieve.



The dining room is located in Mexico City, in the heart of Colonia Roma, at Avenida Álvaro Obregón 49.

The building dates back to early 1900s and its style was inspired by grand railway stations. It is also protected by the INBA (Instituta Nacional de Bellas Artes).


 
The massive windows, glass ceiling and a retractable awning all take full advantage of the station-style architecture, and let the light in for the benefit of the many plants.


 
The building’s current owner, Rodrig Espinoza, and his two partners, Marcela Lugo and Arturo, designed the restaurant with the idea in mind that it would become a gathering place that would attract not just the locals but visitors as well.



Romita Comedor is known for authentic Mexican cuisine, great cocktails at the two bars, and live entertainment by well-known DJs. The building also houses a design shop and a hair salon. - Tuija Seipell


Stores

September 9 2013

As the ice cream and cupcake shop genre has become increasingly pink and cute, to the point of icky and utterly boring, we were delighted to run across Once Upon A Cream.



It is an ice cream shop in the beach resort town of Hua Hin, about 200 km south of Bangkok, Thailand. The refreshing shop was designed by Bangkok’s MADA Design Factory.



The design team was led by co-founder and creative director Nisachol Loetritsirikul. She managed to avoid the cute overload and instead came up with a crisp balance of whimsy and old-word dairy.



A few little nods to Willy Wonka are there – the pieces of machinery and copper fixtures, the pepperminty red-and-white round tables, the chewing-gum blue seating, the blue sky and fluffy clouds in the ceiling. But they are counterbalanced by the old-dairy accents: The white tiles, the clean surfaces, the wooden boxes.



The wood boards, rattan chairs and again the blue sky - references to the resort town location – round out the design concept. - Tuija Seipell.

Share It:  
Architecture

August 25 2013

This is what we call breathing room! A room in which one can breathe. Where the sea breeze moves freely. Where the scent of the ocean is ever-present. And the best part? It is not in a deserted island far, far away, but in an urban setting.


 
This 300-plus year-old house is located in the ancient port city of Jaffa, the oldest part of the Tel Aviv-Jaffa municipality in Israel.


 
The gorgeous renovation is by the Tel Aviv-based Pitsou Kedem Architects, already well known for their minimalist approach to architecture and design.



The single owner of the house asked the designers to maximize the sea view while keeping the historical feel of the building intact. The project team - Pitsou Kedem, Irene Goldberg and Raz Melamed - has achieved this beautifully.


 
The residence consists of a 100 square meter (1,076 sq.ft) living area (living, dining and kitchen) plus an additional 80 square meters (861 sq.ft) that includes the master bed room, a study and a guest room.


 
Our main attraction points in this cool sanctuary are the gorgeous arches, the exposed texture of the old stone, the subdued colour pattern, and the lovely balance between the old and the new. It looks so easy and natural, but it is very tough to achieve such poise.


 
There is an overall sense of peace and harmony that is a luxury in itself. Breathtakingly lovely. We are seriously envious of the owner. Tuija Seipell

Design team: pitsou kedem, Irene Goldberg, Raz Melamed
Photographer: Amit Geron

Music

August 11 2013

 

Share It:  
Architecture

July 29 2013

We are quite easily charmed. Or, perhaps more truthfully: When certain elements exist we are highly likely to take a second look.
 
Give us beautiful use of wood, minimalist approach, classic lines, incorporation of nature in design, and we are intrigued.


 
And, if you can add that elusive ‘something,’ that special stroke of genius that makes your design unique, delightful, quirky, even weird, and we will really take a really good look.
 
The Tree Snake House in Pedra Salgadas by Luís Rebelo de Andrade and Tiago Rebelo de Andrade fits the bill perfectly.


 
The Lisbon-based architect duo has worked in the spa town of Pedras Salgadas in northern Portugal for some time, creating an Eco-Resort in the park. The resort huts are little eco-lodges made of modular systems and built on stilts.
 
The two Tree Snake Houses have many of the same characteristics and the architects worked with the Modular System Company to come up with innovative ways to create the feel of a tree house.


 
Each Tree Snake House has a studio, a bathroom and a kitchen.


 
The architects are working on additional versions of the Tree Snake House for different environments and climates, including mountainside, riverbank, urban and sand. They expect those to be available to purchase to the general public.



So, we suggest you start saving up for your own Snake House now. We certainly have been snake-charmed and can picture our office in one of them one day! - Tuija Seipell
 


Photographer: Ricardo Oliveira Alves for TCH

See also Treelife by TCH