Architecture

January 26 2015

For someone born in 1977, Mexico-born and educated architect Manuel Cervantes Céspedes has scooped up his fair share of accolades. With his team at CC Arquitectos, he has completed both residential and commercial project that deserve attention.



One residential project in particular, El Mirador, located in Valle de Bravo, Mexico, and completed in 2013, has remained in our minds as an impeccable example of how to create elegant balance.



In this mountaintop residence, the architect and interior designers – as well as the owners – have resisted bravely the temptation to add just that annoying bit of attention-demanding “interest” - a contrasting dash of colour or a contemporary piece of furniture or art in a completely unrelated genre.



We admit that when we first saw the images way back then, we fell in love with the free-ranging horses. Then we admired the use of reclaimed railway ties as logs for the walls and then we were intrigued by the mirror-like pond at the entrance that also functions as a drinking fountain for the horses.



In the end, all of these features are essential parts of the balanced whole: A natural theme that is not disrupted.



There isn’t a single material or colour, inside or out, that breaks the theme, yet the house does not look or feel over-themed or over-designed.



The structure is a combination of steel and wood, and local stone is used extensively throughout.

The residence itself is a one-bedroom plan and takes up only about 550 square meters (5,920 sq.ft) and includes a kitchen and a large family room that connects to the outside terrace.



In El Mirador, Manuel Cervantes Céspedes’s team included José Luis Heredia Alvarez, Rafael Rivera Sanchiz and Javier Claverie. - Tuija Seipell.



Photos © Rafael Gamo